Construcția unui brand este un aspect important al dezvoltării personale și al afacerilor. Nu numai că sporește gradul de conștientizare a mărcii de către oameni, dar îi conferă o identitate și valoare. Dacă te-ai gândit să construiești o marcă personală sau pentru afacerea ta, atunci este important să știi că a construi un brand necesită foarte mult timp și resurse. În secțiunea care urmează, vom defini 5 strategii de branding, care ajută la construirea unei mărci și vom examina, de asemenea, diferitele tipuri de mărci și pașii necesari, pentru a crea un brand de succes.

În primul rând: Ce este construcția unei mărci?

Nu există o definiție care să cuprindă în esență ce este brandul în întregime. Mulți oameni cred că construirea unei mărci vizează comunicarea și expunerea mărcii. Aceasta este doar o parte. Cea mai bună definiție pe care o putem da branding-ului este – procesul de creare a valorii pentru consumatori – . Acesta cuprinde toate lucrurile pe care consumatorii le cunosc, simt și experimentează atunci când iau contact cu tine sau cu afacerea ta. La această definiție trebuie să se rezume niște servicii de branding de calitate, iar dacă vei aplica aceste 5 strategii, rata ta de succes va crește considerabil.

Pasul 1 – Definește-ți brandul

Prima etapă în construirea brandului este definirea acestuia. Este un pas foarte important, deoarece în cele din urmă, determină ceea ce reprezintă marca ta. Atunci când îți definești marca pentru afacerea ta, ar trebui să creezi o listă a punctelor forte. În mod similar, dacă construiești un brand personal, ar trebui să te uiți la abilitățile și expertiza pe care le posezi, în special, cele care ies în evidență. De asemenea, trebuie să știi și ce este important pentru marca ta (valori ale mărcii). Valorile tale ar trebui să demonstreze într-un fel sau altul, că aduc aportul la bunăstarea socială și economică a consumatorilor. Este posibil să nu realizezi imediat unele din aceste aspecte importante ale construirii mărcii, până când nu le vei privi în mod obiectiv.

Pasul 2 – Diferențiază și poziționează marca

Înainte de a te apuca de construirea unui brand, trebuie să îți faci timp pentru a te diferenția de competiție, astfel încât să poți atrage atenția și să te distingi de concurenți. Pentru a îți diferenția marca, trebuie să creezi un avantaj unic în mintea consumatorilor, nu doar să atragi atenția prin logo-uri sau alte elemente superficiale. Odată ce ai venit cu o propunere de valoare unică, trebuie să utilizezi o strategie de branding bună, pentru a poziționa marca într-un mod care va ajuta consumatorii să vadă și să aprecieze valoarea mai mare a acesteia față de concurență.

Pasul 3 – Construiește și expune brandul

După cum am arătat mai devreme, construirea unei mărci nu este un lucru unic. Construirea unui brand personal sau de afaceri unic și puternic necesită timp și consecvență. Pentru a-ți construi brand-ul personal, trebuie să îți consolidezi valorile și abilitățile, preluând roluri și sarcini noi, care îți vor da mai multă expunere. Alternativ, poți utiliza canale promoționale, bloguri, forumuri și rețele sociale (LinkedIn, Twitter, Instagram și Facebook) pentru a crea o voce pentru brandul tau.

Atunci când îți construiești marca, trebuie să te străduiești și să dezvolți personalitatea acesteia (ceea ce oamenii știu, gândesc și spun despre tine). Acest lucru este ceea ce îi motivează pe oameni să se identifice și să se asocieze cu marca ta.

Pasul 4 – Personalizare

Dacă dorești ca strategia ta de branding să aibă succes, atunci trebuie să o personalizezi. Este important să oferi brandului o identitate. Permite consumatorilor să vadă și să experimenteze personalitatea mărcii tale în întregime. Clientul tău trebuie să se identifice la un nivel personal cu marca ta.

Pe măsură ce construiești, ar trebui să inviți și clienții să fie co-creatori de valori ce vor defini marca, astfel încât aceștia să poată simți că aparțin și că se pot raporta la aceasta. Brandurile de top încurajează interacțiunea dintre consumatori și brand, prin personalizarea produselor, pentru a satisface nevoile și preferințele consumatorilor. Când personalizezi marca, dai consumatorilor motive să participe și să se asocieze cu marca ta pentru totdeauna.

Pasul 5 – Revizuirea mărcii

Marca ta nu este statică; acesta va trece printr-o serie de schimbări în timpul vieții sale. În funcție de strategiile de brand, marca ta fie va crește, fie va stagna, sau va dispărea. În acest ciclu de branding, evenimentele noi, schimbările și circumstanțele aduc provocări și oportunități de a spori valoarea mărcii tale.

Pe măsură ce marca crește, cresc și responsabilitățile și așteptările de a continua construirea brandului. Cea mai bună modalitate de a asigura creșterea mărcii este revizuirea activităților și evaluarea succeselor tale. Verificarea regulată a progresului te va ajuta să profiți și să exploatezi noi oportunități, respectând în același timp angajamentul tău, de a rămâne conform viziunii și strategiei de brand. De asemenea, te va ajuta să îndrepți marca în direcția corectă și să o menții relevantă în timp.

Este foarte important să fii clar cu privire la strategiile de branding și cum le vei implementa. De asemenea, trebuie să adopți strategii de brand care vor adăuga valoare consumatorilor tăi și care te vor ajuta să dezvolți imaginea potrivită pentru compania ta.