Nu cu mult timp în urmă, inteligența artificială, marketingul bazat pe date și optimizarea motoarelor de căutare pe parte vocală (VSEO) păreau concepte ambițioase și tindeau spre ridicol.
Astăzi însă, aceste tendințe inovatoare de marketing digital încep să devină prioritățile principale pentru majoritatea antreprenorilor în 2020.
Și de ce nu ar fi? La urma urmei, dacă afacerea ta intenționează să rămână competitivă în peisajul online de astăzi, trebuie să se adapteze la schimbările rapide ale marketingului digital.
Atenție. Trăim într-o perioadă în care tehnologia de marketing se mișcă rapid, iar interesele și comportamentele consumatorilor sunt greu de prevăzut.
Mai jos am întocmit o listă de 14 de tendințe de marketing digital pentru 2020, care îți vor ajuta compania să prospere în această eră a inovației.

1. Inteligența artificială

Dacă nu ți-ai dat seama deja, 2020 poate fi anul în care mulți oameni se trezesc dominați de inteligența artificială (AI). Este sigur că aceasta va fi în centrul afacerilor și industriei globale în viitor. Deja a început să preia multe locuri de muncă simple.

De exemplu, Microsoft și Uber folosesc roboți Knightscope K5 pentru a „patrula parcările și zonele mari în aer liber, pentru a prezice și preveni criminalitatea. Roboții pot citi plăcuțele de înmatriculare, raporta activități suspecte și colectează date pentru a anunța proprietarii.

În urmă cu doar câțiva ani, analiștii Gartner au prezis că până în 2020, tehnologiile AI vor fi omniprezente în aproape fiecare produs și serviciu software nou.

Conform Techgrabyte.com:

„Inteligența artificială este cea mai mare oportunitate comercială pentru companii, industrii și națiuni în următoarele decenii” și „va crește PIB-ul global cu aproximativ 14% până în 2030”.

Iată principalele motive pentru care organizațiile adoptă AI în activitatea lor:

– AI poate analiza comportamentul consumatorilor, căutările făcute de aceștia și poate utiliza date de pe platformele de socializare și postările de blog, pentru a ajuta întreprinderile să înțeleagă modul în care clienții își găsesc produsele și serviciile.

– Un exemplu interesant de AI în practică sunt Chatbots (mai multe despre asta mai târziu). Mastercard a creat un bot de mesagerie Facebook care utilizează software de procesare a limbajului natural, pentru a descifra ceea ce clientul dorește. Chatbot-ul Mastercard răspunde ca și cum ar fi o persoană reală – pentru a automatiza gestionarea plăților.

Inteligența artificială va fi în curând forța motrice a multor servicii și în prezent, o vedem deja implementată în domenii precum:

– Comunicare de bază
– Recomandări de produs
– Crearea de conținut
– Personalizare prin e-mail
– Tranzacții de comerț electronic

Companiile care vor adopta AI în 2020 vor putea reduce costurile personalului și vor accelera creșterea, obținând un avantaj față de concurenți.

2. Publicitate programatică

Publicitatea programatică înseamnă utilizarea AI pentru a automatiza cumpărarea de anunțuri, astfel încât să puteți viza publicuri mai specifice. Licitația în timp real, de exemplu, este un tip de cumpărare de anunțuri programatice. Această automatizare este mult mai eficientă și rapidă, ceea ce înseamnă că va aduce conversii mai mari și costuri mai mici de achiziție a clienților.

Acest mod de promovare modifică fața publicității digitale atât de rapid încât, potrivit eMarketer.com, 86,2% din anunțurile de afișare digitale din Statele Unite vor fi programate până în 2020.

Potrivit Irinei Kovalenko, de la SmartyAds.com:

„Majoritatea campaniilor de publicitate clasice bazate pe căutare iau în considerare trei ținte: cuvântul cheie, ora zilei și locația. În schimb platformele programatice pot utiliza sute de semnale de direcționare, pentru a individualiza reclama și chiar să țintească în funcție de stilul de viață sau de obiceiurile de comportament atunci când sunt integrate cu platformele de date ale clienților.”

3. Chat-uri

Chatbot-urile vor continua să fie o parte importantă a marketingului digital în 2020. Această tehnologie bazată pe AI utilizează mesagerie instantanee, pentru a discuta în timp real cu clienții sau vizitatorii site-ului.

chatbot

chatbot

Sondajele arată că:

– Chatbots vor acapara 85% din customer care până în 2020.
– Avantajele principale ale chatbots-urilor sunt serviciul de 24 de ore (64%), răspunsurile instantanee la întrebări (55%) și răspunsurile la întrebări simple (55%).
– Până în 2022, chat-urile vor ajuta companiile să economisească peste 8 miliarde de dolari pe an.
– 80% dintre companii doresc chat-uri până în 2020.

Mulți clienți preferă să interacționeze cu chat-urile, deoarece sunt receptive 24/7, dau răspunsuri prompt, își amintesc cu exactitate întregul istoric de cumpărare și nu își pierd niciodată răbdarea. Acești asistenți virtuali oferă un serviciu excelent pentru clienți prin satisfacerea așteptărilor clienților și automatizarea sarcinilor repetitive – ceea ce înseamnă că vă puteți concentra pe munca mai importantă.

Multe mărci folosesc deja tehnologia chatbot, inclusiv cei de la Lyft. Poți solicita o călătorie de la Lyft prin chat (Facebook Messenger și Slack) sau prin voce (Amazon Echo), iar chatbot-ul lor te va anunța locația curentă a șoferului.

Alte mărci care folosesc cu succes tehnologia chatbot includ Whole Foods Market, Fandango, Sephora, Staples, The Wall Street Journal și Pizza Hut.

4. Marketing conversațional

Cu tot ce vorbesc despre chatbots, realitatea marketingului modern devine clară: este mai conversațional. Atunci când consumatorii au o întrebare, 82% doresc un răspuns „imediat”.

Marketingul conversațional facilitează o conexiune unu-la-unu în timp real între marketeri și clienți.
Spre deosebire de strategiile tradiționale, această formă de marketing este acum disponibilă pe mai multe canale, permițând brandurilor să întâlnească clienții în termenii lor: pe dispozitivele, platformele și programul care se potrivesc cel mai bine clientului.

Conform Drift.com:

„Cumpărătorii de astăzi se așteaptă să găsească ceea ce caută acum, nu mai târziu. Pe măsură ce ne pregătim pentru viitor, va fi mai important ca niciodată ca întreprinderile să fie disponibile pe o gamă largă de canale și să se asigure că comunică în modul în care oamenii preferă.”

În final, obiectivul principal al marketingului conversațional este de a spori experiența utilizatorului printr-un model bazat pe feedback care încurajează o implicare mai mare și o loialitate mai mare.

5. Personalizare

Dacă dorești ca afacerea ta să iasă în evidență în 2020, trebuie să personalizezi marketingul – și asta înseamnă conținut personalizat, produse, e-mailuri și multe altele.

Ia în considerare aceste statistici de personalizare:

– 63% dintre consumatori sunt foarte enervați de explozii generice de publicitate
– 80% spun că au mai multe șanse să facă afaceri cu o companie dacă oferă experiențe personalizate
– 90% afirmă că consideră că personalizarea este atrăgătoare
Kevin George, de la EmailMonks, afirmă că „e-mailurile personalizate, sunt de 3 ori mai bune decât e-mail-urile generice”.

Când doriți să studiați exemple despre puterea personalizării, este greu să treceți cu vederea Netflix și Amazon, cu produsele lor recomandate sau titlurile de filme. Iată câteva alte companii care folosesc astăzi cu succes personalizarea:

EasyJet a lansat o campanie de e-mail bazată pe date, care folosește istoricul de călătorie al clienților cu compania aeriană, pentru a crea povești personalizate, care apoi sugerează unde ar putea să călătorească în continuare. Au fost trimise aproximativ 12,5 milioane de e-mailuri unice, care au avut o rată de click cu 25% mai mare decât e-mailurile nepersonalizate.

Starbucks folosește o aplicație mobilă care se bazează pe date precum istoricul achizițiilor și locația, pentru a permite clienților să își personalizeze băuturile și încurajează utilizarea cu sistemul său de recompense – care a ridicat veniturile la 2,56 miliarde de dolari.

6. Marketing video

Marketing-ul video este una, dacă nu chiar cea mai importantă tendință de marketing de astăzi și probabil în următorii 5-10 ani.
Aceste numere arată importanța încorporării videoclipurilor în strategia ta de marketing digital în 2020:

– 70% dintre consumatori spun că au distribuit videoclipurile unei mărci
– 72% dintre companii spun că videoclipul și-a îmbunătățit rata de conversie
– 52% dintre consumatori spun că vizionarea videoclipurilor cu produse îi face mai încrezători în deciziile de cumpărare online
– 65% vizitează site-ul web al comerciantului și 39% apelează un furnizor după ce au văzut un videoclip

Videoclipul este de departe cel mai popular mod în care clienții doresc să afle despre produsele noi.

video marketing

video marketing

Una dintre problemele cu care s-au confruntat marketerii în ultimii ani este trecerea tot mai mare către dispozitivele mobile. Acele pagini de vânzări de tip lung și e-mailuri clasice se estompează rapid, deoarece pur și simplu sunt prea greu de citit pe micile ecrane mobile. Cu toate acestea, videoclipul poate prezenta aceleași informații într-un format care funcționează perfect indiferent de dispozitiv.

Dacă site-ul dvs. include videoclipuri, este de 50 de ori mai probabil să conducă rezultatele căutării organice în comparație cu textul. De ce? Deoarece oamenii găsesc conținut video mai convingător, așa că Google împinge pagini care includ videoclipuri mai sus în clasament.

7. Influencer Marketing

Marketing-ul cu Influenceri este un tip de marketing care funcționează ca transmiterea informațiilor din “gură în gură” și se concentrează pe utilizarea persoanelor cheie pentru a amplifica mesajul mărcii tale pe o piață mai mare. Influencerii pot fi celebrități binecunoscute, dar și persoane cu profile de Instagram sau YouTube, care au o nișă uriașă, ce urmărește să răspândească cuvântul despre afacerea sau produsul tău, prin canalele lor sociale.

Influencer marketing

Influencer marketing

Acest tip de marketing este în general mai autentic decât publicitatea corporativă:

– 63% dintre consumatori au încredere în opiniile influencerilor despre produse cu mult mai mult decât ceea ce spun mărcile despre ei înșiși
– 58% dintre oameni au cumpărat un produs nou în ultimele șase luni din cauza recomandărilor unui influencer

Din acest motiv, în Islanda, un lanț popular de supermarketuri britanice, a trecut de la reclame cu vedete la o campanie care prezintă mame din viața reală. Împreună cu comunitatea YouTube Channel Mum, acum lucrează cu o serie de vloggeri pentru a-și promova produsele într-o manieră mai „autentică”. Și cercetările arată că 35% dintre mămici au încredere în videoclipuri online, precum cea de mai jos decât anunțurile tradiționale.

Comercializarea prin influenceri nu este doar o tendință: un studiu Mediakix prevede că cheltuielile publicitare pentru acest tip de marketing ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari până anul viitor.

8. Aplicații de mesagerie socială

Dacă credeai că aplicațiile de mesagerie din cadrul rețelelor sociale sunt doar pentru a trimite emoji prietenilor, îți recomandăm să arunci o privire la aceste numere:

– 1,3 miliarde de utilizatori lunari sunt activi pe Facebook Messenger
– în fiecare lună sunt trimise 10 miliarde de mesaje între persoane și companii pe Facebook Messenger
– WhatsApp are 1,6 miliarde de utilizatori activi și 55 de miliarde de mesaje sunt trimise în fiecare zi
– primele trei aplicații de mesagerie socială – WhatsApp, Facebook Messenger și WeChat – au mai mulți utilizatori combinați decât Facebook sau YouTube la un loc
– 63% dintre clienți au mai multe șanse să revină pe site-ul web al companiei care are chat live.

Aceste statistici arată popularitatea aplicațiilor de mesagerie socială și devine logic să comercializezi produsele și serviciile companiei tale prin intermediul acestor canale.

Aplicațiile de mesagerie socială pot fi foarte utile pentru a trimite mesaje direct clienților, deoarece permit personalizarea și adaugă valoare experienței utilizatorului. În plus, oamenii se așteaptă ca întreprinderile să aibă prezență în aplicațiile de mesagerie, deoarece este un mod direct și ușor de a interacționa cu ele.

Motivele pentru care afacerea ta poate utiliza aplicațiile de mesagerie includ:

– Cultivați contactul direct
– Furnizați informații rapid
– Sporirea vânzărilor
– Implică oamenii în evenimente
– Recâștigi potențiali clienți
– Oferiți asistență și ajutor

9. Căutare vizuală

Căutarea vizuală poate duce experiența utilizatorului la un nivel cu totul nou: oamenii pot încărca o imagine pentru a efectua o căutare și pentru a obține rezultate mai specifice.

A) Pinterest

Pinterest a intrat pe nișa de căutare vizuală lansând Lens. Lens este un instrument de căutare vizuală, care permite utilizatorilor să facă o fotografie cu un articol/produs, pentru a afla de unde să-l cumpere online, să caute produse similare sau să vizualizeze tablouri cu elemente conexe. Această funcție transformă practic camera telefonului într-o bară de căutare.

Lens recunoaște acum 2,5 miliarde de obiecte de uz casnic și vestimentare și a dus la peste 600 de milioane de căutări, înregistrând un nivel de creștere de 140% din ziua în care s-a lansat.

Pinterest a continuat să își actualizeze funcționalitatea:

Au introdus Pincodes, o tehnologie de tip cod QR, care vă permite să găsiți inspirație în timp ce ieșiți la cumpărături sau răsfoiți prin revistele preferate.
Au lansat Lens Your Look pentru a scoate ghicitul din planificarea ținutelor vestimentare.
Au făcut parteneriat cu branduri precum Samsung, pentru a aduce căutare vizuală pe cele mai recente smartphone-uri.
Au automatizat complet Magazinul Look, o caracteristică care îi ajută pe utilizatori să cumpere produse de la companii care lucrează cu Pinterest, astfel încât să puteți, de exemplu, să cumpărați o pereche de blugi pe care o vedeți într-o imagine.
Au lansat o grămadă de instrumente noi, pentru a ajuta comercianții să își vândă produsele, inclusiv cataloage, care permit oricui să încarce și să convertească întregul catalog de produse în pini pentru cumpărături.

B) Google Lens

Google Lens este un motor de căutare vizuală, care recunoaște obiecte și repere printr-o aplicație pentru camera foto. Iată ce poți face cu o fotografie care are următoarele elemente:

– Îmbrăcăminte și articole de casă: găsiți produse similare și de unde să le cumpărați.
– Coduri de bare: utilizați un cod de bare pentru a găsi informații despre un produs, cum ar fi de unde să îl cumpărați.
– Cartea de vizită: Salvați numărul de telefon sau adresa la un contact.
– Rezervați: Obțineți un rezumat și citiți recenziile.
– Fluturaș de eveniment sau panou publicitar: Adăugați evenimentul în calendarul dvs.
– Reper sau clădire: A se vedea fapte istorice, ore de funcționare și multe altele.
– Pictura într-un muzeu: citiți despre artist și aflați mai multe.
– Plantă sau animal: Aflați despre specii și rase.

C) CamFind

CamFind este o altă aplicație mobilă de căutare vizuală, care vă permite să căutați orice de pe telefon, pur și simplu prin fotografierea unei imagini.

În loc să introduceți interogări într-un motor de căutare, puteți căuta direct prin imagini pentru a găsi imagini similare, comparații de prețuri, rezultate ale cumpărăturilor, etc. De asemenea, puteți face o poză cu un poster de film, iar CamFind vă va arăta informații despre film, trailere, spectacole și teatre locale.

D) Bing Visual search

Și cu căutarea vizuală Bing, puteți căuta un element specific într-o imagine, fără a fi nevoie să parcurgeți pașii clasici.

Conform Social Media Today:

62% din generația Millennials sunt mai interesați de capacitățile de căutare vizuală decât de orice altă tehnologie nouă.
Imaginile sunt returnate pentru 19% din întrebările de căutare pe Google.
Există peste 600 de milioane de căutări vizuale pe Pinterest în fiecare lună.
Marketerii pot obține avantajul concurențial aplicând tendința de căutare vizuală în 2020 pentru a atrage clienții și a le oferi produsul perfect.

9. Căutare vocală și boxe inteligente

Utilizarea tot mai mare a căutării vocale a făcut companiile să-și regândească strategiile de marketing digital în 2020.
Îți recomandăm să iei în considerare aceste numere:

– 50% din toate căutările vor fi realizate prin voce până în 2020
– 55% din toate casele americane vor deține un difuzor inteligent până în 2022
– 72% dintre persoanele care dețin boxe activate prin voce spun că dispozitivele lor sunt utilizate ca parte a rutinelor lor zilnice
– cumpărăturile vocale urmează să sară la 40 de miliarde de dolari în 2022, în creștere de la 2 miliarde de dolari astăzi
– vânzările la nivel mondial de boxe inteligente au crescut în perioada 2018-2019 la peste 26 de milioane de unități vândute.

Tendințele arată că în general, oamenii se așteaptă să utilizeze căutarea vocală mult mai mult în viitor.
Căutarea vocală joacă un rol important în furnizarea tuturor informațiilor relevante pe care oamenii le caută prin conținut audio. Asistenții vocali devin tot mai inteligenți, iar numărul de erori comise de aceștia s-a redus foarte mult.

După cum o spune Institutul de Marketing Digital:

„Adoptarea unei strategii de căutare vocală nu înseamnă doar a rămâne relevant, ci și crearea unei experiențe unice și optimizate pentru clienți, care va încuraja relațiile și va consolida fidelitatea mărcii/brandului.”

Multe companii includ deja căutarea vocală în strategiile lor de marketing digital, pentru a furniza conținut bazat pe valoare.

Patrón Tequila îi ajută pe consumatori să acceseze rețete personalizate de cocktail-uri.
Domino’s le permite iubitorilor de pizza să comande din confortul canapelei lor, fără a fi nevoie să ridice telefonul sau chiar să plaseze o comandă online.
Utilizatorii PayPal pot folosi asistentul vocal Siri pentru a trimite bani prietenilor, familiei sau întreprinderilor.
Nestlé a creat o aplicație care oferă instrucțiuni vocale în timp ce gătiți.
Google Assistant are 2.000 de „acțiuni”, iar Alexa are 30.000 de „abilități”, care sunt funcții, care permit acestor asistenți vocali să reacționeze foarte specific la comenzile și întrebările utilizatorului.

Optimizarea căutării vocale este o modalitate excelentă de a răspândi imaginea brandului sau a companiei. Dar cum se va transforma asta în vânzări? Ei bine, în 2020, vom vedea că mai multe companii vor încerca să profite de acest potențial, experimentând cu idei noi pentru a utiliza difuzoarele inteligente, ca un canal lucrativ ce va duce la creșterea vânzărilor.

10. Stories

În primul rând, Snapchat a ieșit cu conceptul „Povestea mea”, apoi au fost introduse Instagram și Facebook Stories, iar apoi YouTube și-a prezentat propriul format de poveste: Reels.

Deoarece aceste tipuri de povești/stories dispar după o perioadă de timp fixă, aceasta este o oportunitate excelentă pentru marketeri de a folosi bine frica de a pierde.

Avantajele folosirii poveștilor/story de social media includ:

– Creșterea gradului de conștientizare a mărcii
– Angajare constantă a publicului
– Eficiența costurilor
– Creșterea traficului pe pagina sau site-ul web
– Oportunitatea de a ajunge la un public mai tânăr

Moduri de a utiliza povești/stories:

– Utilizați sondaje în cadrul poveștilor Instagram
– Adăugați link-uri către site sau produse
– Profită de geofiltrele Snapchat
– Adaugă etichete de locație
– Adaugă mențiuni pentru alte mărci și fani
– Crează videoclipuri live în timp ce creezi povești/stories
– Invitați publicul să exploreze mai multe cu apeluri clare la acțiuni

11. Notificări Push Browser

Notificările Push sunt în creștere, 85% din magazinele online le-au utilizat în 2019.

Câteva statistici:

– Cel puțin de două ori mai mulți oameni se înscriu la notificări de tip push, în comparație cu un buletin informativ.
– Doar 10% dintre cei mai buni marketeri de e-mail pot obține o rată de înscriere la newsletter, care se potrivește cu performanțele web push.
– 6,4 ore este timpul mediu care trece înainte ca destinatarul să deschidă un buletin informativ. În cazul abonării la notificările push, destinatarul va vedea mesajul imediat.

Actualizările GDPR (Reglementări generale privind protecția datelor) și filtrele mai stricte au redus potențialitatea marketingului prin email. Mai mult decât atât, publicul mai tânăr favorizează alte metode de comunicare și preferă să se ocupe de puncte de contact mai puțin atunci când se angajează branduri.

Ca parte a ofertei de implicare a utilizatorilor pe mai multe canale, notificările push browser sunt ceva ce veți vedea la tot mai multe mărci în 2020. Acestea deja tind să devină mai sofisticate și personalizate. De fapt, utilizarea notificărilor personalizate crește conversiile. Partea cea mai bună este că notificările pot include chiar și imagini și CTA pentru a maximiza ratele de conversie.

12. Marketingul de conținut continuă să domine SEO

În noiembrie 2019, Google a adus câteva actualizări majore algoritmului său de căutare. Actualizările au inclus noul sistem BERT, care este conceput pentru a ajuta Google în eforturile sale de a înțelege limbajul natural pe care oamenii îl folosesc în interogările de căutare.

Marketingul de conținut este atât de important încât 88% dintre marketerii Business 2 Business sunt de acord că elaborarea de conținut face ca publicul lor să vadă organizația lor ca o resursă credibilă și de încredere.

Statistici ale Institutului de Marketing pe Conținut:

– Marketingul de conținut costă cu 62% mai puțin decât marketingul clasic și generează de 3 ori mai multe oportunități.
– Marketingul de conținut are costuri anticipate mai mici și beneficii pe termen lung mai profunde decât căutarea plătită.
– 615 milioane de dispozitive folosesc acum ad blockers, ceea ce înseamnă că nu sunt văzute de către mulți oameni.
– Companiile și afacerile mici care dețin bloguri generează cu 126% mai multe oportunități decât cele fără bloguri.
– Comercializarea conținutului crește în rate de conversie de 6 ori mai mare decât alte metode.

Chiar și pe fondul inovației, marketingul de conținut rămâne o modalitate fiabilă și puternică de a atrage noi clienți pe site-ul companiei și de a construi relații cu aceștia în moduri reale, cuantificabile, care oferă o valoare pe termen lung pentru afacerea ta.
Având în vedere că Google continuă să pună în valoare articole bine cercetate și actualizate regulat, multe companii importante vor continua să investească puternic în marketingul de conținut pe tot parcursul anului 2020.

BONUS

13. Branding

Trăim într-o perioadă în care consumatorii sunt răsfățați de branduri. 66% dintre consumatori spun că se simt atrași de o marcă/brand. Aceștia au încredere în brand și pentru a le câștiga încrederea, trebuie să creezi o marcă solidă.

Motivul pentru care brand-ul este atât de important acum este din cauza E.A.T. de Google. factor de clasare, care înseamnă:

Expertiză: pagina trebuie să aibă conținut de calitate scris de un scriitor expert
Autoritate: site-ul în sine trebuie să aibă o anumită autoritate în acest sens
Încredere: site-ul trebuie să aibă și alte legături cu autoritare de la site-uri de încredere
În esență, Google vrea să facă mai mult decât să clasifice conținut bun; aceștia se ocupă de experiența utilizatorului cerând cel mai precis, actualizat, bine cercetat conținut pe orice subiect dat, de preferință creat de adevărați experți în domeniu.

Dacă Blogul medical al lui “Jimmy” oferă câteva sfaturi proaste care ajung să fie citite de o mămică care își otrăvește copilul (nu e cel mai bun exemplu, dar ați înțeles ideea), acest lucru nu este bine pentru marca lui Jimmy – sau reputația Google de a oferi rezultate de calitate.

Cu alte cuvinte încearcă să îți creezi un branding bun și conținut de calitate, cu sfaturi clare și bune!